Durmuş Yılmaz: Gaye Erkan’ın koltuğuna oturduğu gün manifesto yayımlaması gerekiyordu

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ve ekonomi yönetimini değerlendirdi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni başkan Gaye Erkan’ın ilk yapması gerekenin bir manifesto yayımlamak olduğunu ancak bunun yapılmadığını dile söyledi.

Ekonomi gazetesinden Burcu Göksüzoğlu’nun sorularını yanıtlayan Yılmaz özetle şunları söyledi: “İnşallah makyaj ekonomisi olmaz. Gereken neyse onu yapacak bir heyet işin başına gelmiştir, gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Mehmet Bey’in yetkinliklerini sorgulamak mümkün değil, doğru değil, şahsen benim haddime de değil.

(Yeni TCMB Başkanı Erkan’ın bugüne kadar yapması gerekenler var mıydı sizce?) 

Bence başkan hanımefendinin koltuğuna oturduğu gün toplumun karşısına çıkıp bir manifesto yayımlaması gerekiyordu. Bizim 2010 yılında 2001 krizi dönemindeki uygulamaların sonuna geldiğimizi dolayısıyla Merkez Bankası’nda para politikasının makas değiştirdiği bir çıkış stratejisini kamuoyuyla paylaştığımız gibi.

Gaye Hanım’ın da çıkış stratejisinin ne olduğunu, o stratejilerin hangi veriler üzerine oturduğunu, neyi devraldığını ve neyi, nasıl değiştireceğini, hangi sürede, ne kadar sürede bunu yapabileceğini kamuoyuyla paylaşması gerekirdi.

İlk verdiğiniz mesajınız doğru algılanırsa kesinlikle ekonominin üzerindeki bazı yükleri maliyetsiz olarak halledebilirsiniz ama 5-6 gün geçti henüz böyle bir şey ortalıkta yok. Demek ki görebildiğim kadarıyla şu an itibariyle bir hazırlıkları yokmuş

(22 Haziran’da sizce nasıl bir karar çıkacak? PPK metinleri yeniden önem kazanır mı?)

Ayın 22’sinde para politikası kurulunu ortaya çıkacak çok önemli bir metin olması lazım. Bir kere onca makro ihtiyati tedbirler var. Politika faiziyle ilgili bir söylem var; ‘Politika faizini biz artık etkisizleştirdik, politika faizi diye bir şey yoktur’ diye. Makroihtiyadi tedbirler çerçevesinde kredilerle ilgili, zorunlu karşılıklarla ilgili ve bir takım kısıtlar vesaireler var. KKM diye bir önemli sorun var. Bunları hemen bir gecede 10 günde, 15 günde, 1 ayda kaldırmak hem doğru değil, hem mümkün değil. Dolayısıyla bir perspektif verilmesi, takvimlendirilmesi lazımdı. Bütün bunlar yapılmadı.

PPK toplanıp diyelim ki faizi 500 ya da 1000 baz puan artırdı. Bunu neye göre yapacak? Ve bu yaptığı 500-1000 baz puanı artışla hangi vadede nereye, nasıl geleceğini ve hedeflediğini, ne olduğunu açık ve net olarak ortaya koyması lazım. Elbette bir sinyal verecek ama politika faizi asli görevini inşa eder ve dolayısıyla da doğru sinyali verip aktarım mekanizmasını doğru çalıştırması gerekir.” (Kısa Dalga)

Söyleşinin tamamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir